"Weerberichten"

Afbeelding
Plaats hier alle andere berichten.
Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 09 mei 2024, 07:40

Weerbericht Nederland
Heerlijk weer dit Hemelvaartsweekend
09 mei 2024, 07:23.

We kunnen deze dagen genieten van op en top lenteweer. Het is de rest van de week droog met veel ruimte voor de zon. Vandaag is het 15 tot 20 graden, maar de dagen daarna loopt de temperatuur nog wat verder op. Zondag kan het in het binnenland lokaal zelfs zomers warm worden. Na het weekend neemt de buienkans geleidelijk toe.

Vanochtend: eventuele mist lost snel op
Verspreid over het land komt deze ochtend mist voor. Lokaal komt dichte mist voor en kan de mist hinderlijk zijn voor het verkeer. Houd hier rekening mee als jij vroeg de deur uit moet. Toch laat de zon de mist al vrij snel overal oplossen. Halverwege de ochtend bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken en zon.


Vanmiddag: lenteachtige Hemelvaartsdag
Het is deze middag overal droog met een mix van sluierwolken, stapelwolken en zon. De meeste stapelwolken zijn te vinden in het binnenland. Bij een zwakke tot matige wind uit het westen loopt de temperatuur uiteindelijk op naar 17 of 18 graden in de kustgebieden tot lokaal 21 graden in Limburg. Daarmee is het op de meeste plaatsen heerlijk lenteweer, maar vlak aan zee kan het een stuk frisser zijn. Vooral de noord(west)kust en de Waddeneilanden zijn namelijk gevoelig voor mist of laaghangende bewolking vanaf zee. Dit wordt ook wel zeevlam genoemd. Het is hier dan ook een stuk frisser dan in de rest van het land. Mogelijk wordt het hier in de loop van de middag niet veel warmer dan een graad of 12 en dan is opeens weer een warme jas nodig.

Vanavond en in de nacht naar vrijdag: grotendeels helder, noorden kans op mist
In de avond lossen de wolken geleidelijk op en op veel plekken kan genoten worden van de zonsondergang. Vannacht blijft het overal droog en is het eerst vrij helder. In de loop van de nacht komen meer sluierwolken voor en is in het noorden wederom kans op mist. Lokaal kan dit dichte en verkeershinderlijke mist worden! Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 6 of 7 graden landinwaarts tot een graad of 10 pal aan zee.

Vrijdag: hoge zonkracht
Deze vrijdag is het heerlijk buitenweer! Wat betreft weerbeeld krijgen we te maken met een kopie van Hemelvaartsdag. De meeste stapelwolken zijn wederom te vinden in het binnenland en in heel het land komen velden met sluierbewolking voor. De zon schijnt echter met gemak door de sluierbewolking heen. Met maxima die op veel plekken uitkomen op 20 graden wordt het wel iets warmer dan op donderdag. Landinwaarts kan het op grote schaal 22 graden waarden en in de kustgebieden is het 17 tot 19 graden. Wederom moet je rekening houden met beduidend lagere temperaturen als jij dit lange hemelvaartsweekend ergens aan de kust spendeert. Ook deze vrijdag blijven de stranden en de wadden gevoelig voor zeevlam. Vooral op de stranden aan de noordkust kan het weleens flink tegenvallen.

Ondanks dat het vaak niet zonovergoten is, kan jij deze vrijdag snel verbranden! Voor de eerste keer dit jaar wordt in het midden en zuiden van het land zonkracht 6 verwacht. Elders in het land is sprake van zonkracht 5. Bij zonkracht 6 kan je huid al binnen 15-30 minuten verbranden. Zorg dus dat jij je goed insmeert als je naar buiten gaat!

Lees ook: Tien tips om niet te verbranden

Zaterdag: zonnig en warm
De temperatuurstijging zet ook op de weekenddagen nog door. Met maxima die uitkomen tussen 20 en 24 graden is het warm voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor de tijd van het jaar liggen tussen 16 en 20 graden. De dag verloopt overal droog met veel ruimte voor de zon. Daarmee is het heerlijk weer om bij een meertje te gaan liggen of om er lekker op uit te trekken. De wind is meest matig en komt uit oostelijke richtingen. Vlak aan zee is het met 15 tot 17 graden weer frisser.

Zondag: warmste dag van de week
Op zondag valt de temperatuur nog wat hoger uit. De temperatuur stijgt naar 20 tot 23 graden in de kustgebieden tot regionaal zomerse waarden van 25 graden in het zuidoosten. De wind komt uit het oosten tot zuidoosten, waardoor het ook op de stranden deze zondag warm kan zijn met lokaal 20 graden. Daarbij is het een lange tijd droog in heel het land met een mix van sluierbewolking en zon. In de loop van de avond neemt de bewolking toe en is het niet geheel uitgesloten dat er een enkele regen- of onweersbui ons land vanuit het zuiden binnentrekt.

Na het weekend: minder warm en wisselvalliger
In de nieuwe week lijkt de wind wat meer de zuid- tot zuidwesthoek op te zoeken. Hierdoor kunnen buien en regengebieden ons land weer bereiken. Dagelijks moeten we dan rekening houden met wat regen. Daarbij kunnen ook pittige buien voorkomen met kans op onweer, vooral maandag lijkt dat aan de orde. De temperatuur levert ook flink in. Halverwege de week liggen de maxima veelal tussen 15 en 20 graden. Maar voordat het zover is kunnen we eerst gaan genieten van een heerlijk lenteachtig weekend met veel zon en hoge temperaturen!
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 10 mei 2024, 08:39

Weerbericht Nederland
Warm en zonnig lenteweer
10 mei 2024, 07:53.

De dag begint met wat mist in de noordelijke regio’s, maar al snel wordt het op de meeste plekken op en top lenteweer met veel ruimte voor de zon. Alleen in het uiterste noorden is het mogelijk de hele dag mistig. Het wordt 17 tot 22 graden. In het weekend valt de temperatuur nog wat hoger uit. Zondag kan het zomers warm worden! Vanaf maandag wordt het wisselvallig en levert de temperatuur geleidelijk wat in.

Vanochtend: mist in het noorden
De dag begint in de zuidelijke helft op de meeste plekken strakblauw. Boven de rivieren komt regionaal nevel of mist voor. Verder richting het noorden komt lokaal dichte mist voor wat hinderlijk kan zijn voor het verkeer. Houd hier rekening mee als jij vroeg de deur uit moet. De mist zal op de meeste plekken vrij snel oplossen. Halverwege de ochtend schijnt de zon vaak uitbundig. Alleen in het uiterste noorden en op de Waddeneilanden blijft het de hele ochtend grijs.

Vanmiddag: heerlijk lenteweer, hoge zonkracht
Het is deze middag op en top lenteweer op veel plekken in het land. Het blijft overal droog en de zon schijnt volop, maar er komen ook enkele stapelwolken en sluierwolken voor. De meeste stapelwolken zijn weggelegd voor het binnenland. Bij een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen loopt de temperatuur uiteindelijk op naar 17 tot 19 graden in de kustgebieden tot 22 graden in Brabant en Limburg.

Ben jij een lang weekend weg op de Waddeneilanden? Dan kan het vandaag nog wel eens flink tegenvallen. De Wadden, maar ook de noordkust blijven de hele dag namelijk gevoelig voor mist of laaghangende bewolking vanaf zee. Dit wordt ook wel zeevlam genoemd. De temperatuur ligt hier met 12 tot 14 graden ook een stuk lager dan elders in het land.

Een ander aandachtspuntje is de zonkracht vandaag. Voor de eerste keer dit jaar wordt in het midden en zuiden van het land zonkracht 6 verwacht. Elders in het land is sprake van zonkracht 5. Bij zonkracht 6 kan je huid al binnen 15-30 minuten verbranden. Zorg dus dat jij je goed insmeert als je naar buiten gaat!

Lees ook: Tien tips om niet te verbranden

Vanavond en vannacht: kans op noorderlicht in ons land!
Het is deze avond overal droog en in het midden en zuiden van het land is de zon nog een lange tijd goed te zien. In de loop van de avond en komende nacht trekt het mistveld dat in het noorden aanwezig is mogelijk wat verder het land op. Hierdoor kan de nacht in de noordelijke provincies met wat mist of laaghangende bewolking verlopen. Elders in het land wisselen sluierwolken en opklaringen elkaar af, waarbij de meeste opklaringen weg zijn gelegd voor het uiterste zuiden. Bij weinig wind koelt het af naar 7 tot 11 graden.

Er bestaat een kans dat we in de nacht naar zaterdag noorderlicht kunnen spotten in ons land! Een sterke zonnevlam is onderweg naar de aarde en in de komende nachten zou dat zomaar spectaculaire plaatjes op kunnen leveren. De weersomstandigheden zijn deze nacht op veel plekken vrij gunstig, maar het moet allemaal wel net goed vallen wil het tot noorderlicht komen. Het enige nadeel is dat we inmiddels alweer halverwege mei zitten en de nachten vrij kort zijn. Het tijdvak waarin we eventueel noorderlicht kunnen spotten is dus vrij beperkt.

Morgen: nog wat warmer
Zaterdag is het wederom heerlijk lenteweer. In het noorden kan de dag opnieuw wat mistig van start gaan. Elders in het land begint de dag vrij zonnig. De temperatuur valt nog wat hoger uit dan voorgaande dagen. Het wordt op veel plekken in het land warm met 20 graden. Alleen vlak aan zee en op de Waddeneilanden is het met een graad of 17 iets minder warm. In Utrecht en Amsterdam wordt het een graad of 22 en in het zuidoosten van het land kan het 24 graden worden. Met veel ruimte voor de zon is het heerlijk weer om bij een meertje te gaan liggen of om er lekker op uit te trekken. De wind is meest matig en komt uit oostelijke richtingen.

Zondag: lokaal zomers warm
Op zondag valt de temperatuur nog wat hoger uit. De temperatuur stijgt naar 20 tot 23 graden in de kustgebieden tot lokaal zomerse waarden van 25 graden in het binnenland. De wind komt uit het oosten tot zuidoosten, waardoor het ook op de stranden deze zondag warm kan zijn met lokaal 20 graden. Het blijft overal droog met veel ruimte voor de zon. In de loop van de avond neemt de bewolking toe en in de nacht naar maandag kan een enkele (onweers)bui vallen.

Maandag: enkele (onweers)buien
Na een paar droge en zonnige lentedagen krijgen we in het begin van de nieuwe week te maken met een heel ander weerbeeld. De wind draait richting het zuiden, waardoor buien richting ons land worden aangevoerd. Lokaal is hierbij wat onweer mogelijk. Naast buien is het ook vaak droog en breekt de zon af en toe door. Het wordt 20 tot 23 graden

Daarna: minder warm en wisselvalliger
De dagen daarna blijven we gevoelig voor buien en regengebieden. Vooral dinsdag lijkt weleens vrij nat te kunnen verlopen. De dagen daarna bestaat het weerbeeld voornamelijk uit een mix van buien, wolken en zon. De temperatuur levert na maandag flink in. Halverwege de week liggen de maxima veelal tussen 15 en 20 graden.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 11 mei 2024, 08:47

Weerbericht Nederland
Vrij zonnig en warm, morgen lokaal zomers
11 mei 2024, 06:14.

We kunnen dit weekend genieten van heerlijk lenteweer. De dagen verlopen droog, zonnig en warm voor de tijd van het jaar. Vandaag wordt het 20 tot 24 graden op de meeste plekken en zondag kan het in het binnenland lokaal zelfs zomers warm worden. Na het weekend neemt de buienkans geleidelijk toe en levert de temperatuur geleidelijk wat in.

Zaterdag: veel zon
In het noorden en noordoosten komen enkele wolkenvelden voor en duurt het even voordat de zon gaat schijnen. In de rest van het land schijnt de zon en beginnen we aan een stralende dag. De temperatuur valt nog wat hoger uit dan voorgaande dagen. Het wordt op veel plekken in het land warm met 20 graden. Alleen vlak aan zee en op de Waddeneilanden is het met een graad of 17 iets minder warm. In Utrecht en Amsterdam wordt het een graad of 22 en in het zuidoosten van het land kan het 24 graden worden. De wind is meest matig en komt uit oostelijke richtingen.

Zondag: lokaal zomers warm
Op zondag valt de temperatuur nog wat hoger uit. De temperatuur stijgt naar 20 tot 23 graden in de kustgebieden tot lokaal zomerse waarden van 25 graden in het binnenland. De wind komt uit het oosten tot zuidoosten, waardoor het ook op de stranden deze zondag warm kan zijn met lokaal 20 graden. Het blijft overal droog met veel ruimte voor de zon. In de loop van de avond neemt de bewolking toe en in de nacht naar maandag kan een enkele (onweers)bui vallen.

Maandag: enkele (onweers)buien
Na een paar droge en zonnige lentedagen krijgen we in het begin van de nieuwe week te maken met een heel ander weerbeeld. De wind draait richting het zuiden, waardoor buien richting ons land worden aangevoerd. Lokaal is hierbij wat onweer mogelijk. Naast buien is het ook vaak droog en breekt de zon af en toe door. Het wordt 20 tot 23 graden

Daarna: minder warm en wisselvalliger
De dagen daarna blijven we gevoelig voor buien en regengebieden. Vooral dinsdag lijkt weleens vrij nat te kunnen verlopen. De dagen daarna bestaat het weerbeeld voornamelijk uit een mix van buien, wolken en zon. De temperatuur levert na maandag flink in. Halverwege de week liggen de maxima veelal tussen 15 en 20 graden.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 12 mei 2024, 07:44

Weerbericht Nederland
Zomerse Moederdag
12 mei 2024, 07:01.

Het is een warme en zonnige Moederdag. Regionaal wordt het meer dan 25 graden bij een matige oostenwind. Later kan een enkele bui vallen. Morgen komt het op meerdere plaatsen tot buien. Daarna blijft dagelijks kans op buien. De eerste dagen van de nieuwe week verlopen nog warm, maar vanaf woensdag komt de temperatuur lager uit.

Vanochtend: zonnig
Het is overal droog en zonnig. Aan het eind van de ochtend is het op veel plaatsen opgewarmd naar (ruim) 20 graden. De oostenwind is matig van kracht.

Vanmiddag: regionaal zomers, hoge UV-Index
De zon schijnt deze middag op de meeste plaatsen. In het zuidwesten komen daarnaast ook sluierwolken voor, maar hier kan de zon doorheen schijnen. Het blijft tot de avond droog. De temperatuur stijgt naar 21 graden op de Waddeneilanden tot 26 graden in het zuiden en zuidoosten bij een matige oostenwind. Op een enkele plek kan het zelfs 27 graden worden. Ook op de stranden is het zomers warm.

Het is hiermee heerlijk weer om naar de kust of een zwembad te gaan. Smeer je wel goed in, want de zon schijnt tussen 12:00 en 15:00 uur met UV-Index 5-6. Dit betekent dat een onbeschermde huid al binnen 15-30 minuten kan verbranden.

Vanavond: toenemende kans op buien
In het zuiden neemt de bewolking toe en er valt een enkele bui. Elders verloopt de avond vrij zonnig en aangenaam. Aan het begin van de avond is het op verschillende plaatsen nog zomers warm en is het heerlijk barbecueweer.

Komende nacht: zacht
Op een enkele bui na is het droog met een afwisseling van (hoge) wolkenvelden en opklaringen. Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind komt de minimumtemperatuur rond 14 graden uit.

Morgenochtend: vrij zonnig
Flinke zonnige perioden en wolken wisselen elkaar af en in het zuiden komen enkele buien voor. Elders blijft het droog.

Morgenmiddag: enkele buien en zon
Zonnige perioden worden afgewisseld door stapelwolken en enkele buien. Lokaal kan een bui stevig uitpakken met kans op hagel, onweer en windstoten. Op grote schaal wordt het nog 21 tot 25 graden, tijdens buien is het een stuk minder warm. Heb jij buitenplannen? Houd onze regenradar dan goed in de gaten. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind. Aan de kust komt een verfrissend briesje van zee te staan.

Morgenavond: later droog
Het aantal buien neemt in de loop van de avond af. Later op de avond en tijdens de nacht naar dinsdag komt het tot brede opklaringen. Het wordt een zachte nacht met minima tussen 12 en 15 graden. Het waait nauwelijks.

Dinsdag: buien na zonnige start
’s Ochtends is het bijna overal zonnig, alleen in het zuiden en zuidwesten is wat bewolking aanwezig. In de loop van de dag wordt de bewolking in het zuidwesten dikker en komt het tot buien. Waarschijnlijk blijven de buien beperkt tot de zuidwestelijke helft van het land en blijft het in het noordoosten droog en zonnig. In het zuidwesten wordt het 19 graden terwijl het elders, in de gebieden waar het droog en zonnig blijft, nog zomers warm kan worden. De zuidenwind is zwak tot matig.

Daarna: lagere maxima en wisselvallig
Vanaf woensdag blijft dagelijks kans op buien, maar er zijn zeker ook lange droge perioden waarin de zon schijnt. Mogelijk kan het tijdens buien onweren. De temperatuur gaat omlaag naar waarden die later in de week rond het langjarig gemiddelde uit lijken te komen. Overdag komt het kwik rond 19 graden uit en tijdens de nachten is het ongeveer 10 graden.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 13 mei 2024, 08:12

Weerbericht Nederland
Regionaal zomers warm
13 mei 2024, 06:56.

De nieuwe week gaat warm van start met vandaag en morgen regionaal zelfs zomerse temperaturen. Het droge weer laten we wel achter ons. Tijdens de middag en avond valt verspreid over het land al een enkele bui; vanaf woensdag neemt de buienkans overal flink toe. Dan begint de temperatuur ook aan een gestage daling.

Landinwaarts lokaal zomers
Er zijn zonnige perioden, maar in het zuidwesten komen ook al wolkenvelden voor. De temperatuur stijgt snel naar waarden veelal boven 20 graden. Vanmiddag wordt het uiteindelijk 21 graden op de meeste stranden tot plaatselijk 26 graden in het noordoosten. Daarbij komen stapelwolken tot ontwikkeling, waaruit vanaf de namiddag enkele buien ontstaan. Het gaat hierbij lokaal om fikse buien met onweer en windvlagen. Houd onze regenradar later vandaag dus goed in het oog!

Vanavond buien, droge nacht
Buien trekken vanavond noordwaarts over ons land en nog altijd is lokaal onweer mogelijk. Later in de avond koelt het geleidelijk af en zullen de meeste buien verdwijnen. Er volgt een vrijwel droge nacht met opklaringen en minima rond 13 graden. De wind waait uit een zuidoostelijke richting en neemt langzaam in kracht toe.

Dinsdag opnieuw warm
Die zuidoostenwind wordt dinsdag overdag matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. Daarbij zijn soms windvlagen mogelijk van 50-60 km/uur. Desondanks verloopt de ochtend vrij zonnig met snel oplopende temperaturen. Tegen het middaguur is het al 20 tot 23 graden; de maxima komen uit rond 26 graden in het binnenland. Lokaal kan het kwik zelfs even tippen aan 27 graden. Denk wel aan de hoge zonkracht, want die bereikt een waarde van 5-6. Dit betekent dat jouw huid na een half uurtje kan verbranden.

Dinsdag namiddag en -avond gaat het broeierig warm aanvoelen en komen weer enkele buien tot ontwikkeling. Met name in het midden en zuiden komt daarbij lokaal onweer voor en er kan flink wat neerslag vallen. Later gaat het in Zeeland langduriger regenen. Met het binnentrekken van deze buien koelt het ook geleidelijk af.

Woensdag: noorden veel zon
Woensdag heeft het noorden van ons land de beste papieren. Daar blijft het overwegend droog met van tijd tot tijd ruimte voor de zon. De hoogste temperaturen zijn eveneens voor Groningen, Friesland en Drenthe bestemd: plaatselijk kan het daar weer zomers warm worden met 25-26 graden.

Intussen komt een strook met bewolking en soms stevige regenval over het midden en zuiden te liggen. De exacte positie van deze zone is overigens nog wel een beetje onzeker. Op de natste plekken kan tot wel 20 millimeter neerslag vallen en tijdens langdurige regen is het nauwelijks nog 18 graden. De wind komt verder uit veranderlijke tot oostelijke richting en is zwak of matig.

Donderdag overal toenemende buienkans
Donderdag breidt het hierboven genoemde gebied met bewolking en (buiige) regen zich verder over ons land uit. Op sommige plaatsen kan een flinke plens regenwater omlaag komen. Het is echter niet ondenkbaar dat de noordelijke provincies het opnieuw meest droog houden met geregeld zonneschijn. Daar kan het in dat geval nog maximaal 23 graden worden, elders liggen de maxima rond of iets onder de 20 graden.

Daarna aanhoudend wisselvallig
De langere termijn staat in het teken van wisselvallig, maar vaak wel zeer groeizaam weer. Dagelijks komt het tot stevige buien waarbij vooral aanstaande vrijdag regionaal flink wat regen kan vallen. Komend weekend krijgt de zon iets meer ruimte en dan is vooral in het noorden de buienkans weer kleiner. Onder invloed van een zuid- tot zuidoostenwind blijft de temperatuur wel redelijk op niveau. De maxima komen meestal uit rond 19 graden, wanneer het zonnetje wat langer doorbreekt is 20 tot 22 graden mogelijk.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 14 mei 2024, 06:59

Weerbericht Nederland
Zonnig en zomers warm, later onweer
14 mei 2024, 06:30.

De zon schijnt volop en het wordt snel warm. De maxima komen uit tussen 22 en 28 graden. Later in de middag en in de avond ontstaan er buien waarbij lokaal onweer mogelijk is. De komende dagen verlopen een stuk wisselvalliger met geleidelijk dalende temperaturen.

Vandaag: zonnig, later onweersbuien
Desondanks verloopt de ochtend vrij zonnig met snel oplopende temperaturen. Tegen het middaguur is het al 20 tot 23 graden; de maxima komen uit op 26 of 27 graden in het binnenland. Lokaal kan het kwik zelfs even tippen aan 28 graden. Aan de kust is het 22 tot 25 graden. Denk wel aan de hoge zonkracht, want die bereikt een waarde van 5-6. Dit betekent dat jouw huid na een half uurtje kan verbranden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind. Daarbij zijn soms windvlagen mogelijk van 50-60 km/uur.

Later in de middag en in de avond gaat het broeierig warm aanvoelen en komen enkele buien tot ontwikkeling. Met name in het midden en zuiden komt daarbij lokaal onweer voor en er kan flink wat neerslag vallen. Later gaat het in Zeeland langduriger regenen. Met het binnentrekken van deze buien koelt het ook geleidelijk af.

Woensdag: noorden veel zon
Woensdag heeft het noorden van ons land de beste papieren. Daar blijft het overwegend droog met van tijd tot tijd ruimte voor de zon. De hoogste temperaturen zijn eveneens voor Groningen, Friesland en Drenthe bestemd: plaatselijk kan het daar weer zomers warm worden met 25-26 graden.

Intussen komt een strook met bewolking en soms stevige regenval over het midden en zuiden te liggen. De exacte positie van deze zone is overigens nog wel een beetje onzeker. Op de natste plekken kan tot wel 20 millimeter neerslag vallen en tijdens langdurige regen is het nauwelijks nog 18 graden. De wind komt verder uit veranderlijke tot oostelijke richting en is zwak of matig.

Donderdag overal toenemende buienkans
Donderdag breidt het hierboven genoemde gebied met bewolking en (buiige) regen zich verder over ons land uit. Op sommige plaatsen kan een flinke plens regenwater omlaag komen. Het is echter niet ondenkbaar dat de noordelijke provincies het opnieuw meest droog houden met geregeld zonneschijn. Daar kan het in dat geval nog maximaal 23 graden worden, elders liggen de maxima rond of iets onder de 20 graden.

Daarna aanhoudend wisselvallig
De langere termijn staat in het teken van wisselvallig, maar vaak wel zeer groeizaam weer. Dagelijks komt het tot stevige buien waarbij vooral aanstaande vrijdag regionaal flink wat regen kan vallen. Komend weekend krijgt de zon iets meer ruimte en dan is vooral in het noorden de buienkans weer kleiner. Onder invloed van een zuid- tot zuidoostenwind blijft de temperatuur wel redelijk op niveau. De maxima komen meestal uit rond 19 graden, wanneer het zonnetje wat langer doorbreekt is 20 tot 22 graden mogelijk.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 15 mei 2024, 07:39

Weerbericht Nederland
Zuidwesten buien, noordoosten zomers
15 mei 2024, 05:59.

Het weer verschilt vandaag sterk per regio. In het noordoosten is het zonnig, droog en wordt het 25 of 26 graden. In het zuiden en zuidwesten is het bewolkt met soms regen en wordt het niet warmer dan 17 tot 19 graden. In het midden van het land is het 20 tot 24 graden en wordt het later in de middag koeler. In het zuiden, midden en westen ontstaan enkele buien. Komende dagen blijft het wisselvallig.

Vanochtend: zuiden wat regen, noordoosten zonnig
In het midden en zuiden kan het aanvankelijk mistig zijn. Over de zuidelijke helft trekken wolkenvelden en helemaal in het zuiden valt lokaal een beetje regen. In het noorden is het zonnig en wordt het snel warm.

Vanmiddag: regionaal buien, noordoosten zomers
In het zuiden en later ook in het midden en westen ontstaan buien. Daar kunnen enkele stevige onweersbuien tussen zitten. In het noorden en oosten is het zonnig en blijft het droog. Het wordt 17 tot 19 graden in het zuidwesten en het zuiden van Limburg. In het midden van het land is het 20 tot 24 graden en in het noordoosten en oosten is het met 25 graden zomers warm. Later in de middag wordt het in de zuidwestelijke helft een paar graden koeler bij een zwakke tot matige zuidwestenwind. In het noordoosten staat een matige zuidoostenwind en wordt het met 26 graden nog wat warmer.

Vanavond: afnemende buiigheid
Er zijn vrij veel wolkenvelden en er komen buien voor. De buiigheid neemt af, maar echt droog wordt het niet. Ook in de nacht naar donderdag kan het van tijd tot tijd licht regenen. Het wordt niet kouder dan 12 tot 15 graden.

Donderdag: wolkenvelden en buien
Er zijn veel wolkenvelden en verspreid over het land komen buien voor. Lokaal kan gedurende de dag in totaal flink wat regen vallen. In het noordoosten is er ook ruimte voor wat zon en daar wordt het met 22 tot 24 graden het warmst. In het oosten van Groningen kan het plaatselijk 25 graden worden. Met het warme weer is er ook kans op onweer. In het zuiden en zuidwesten is het met 15 tot 17 graden wel wat koeler. De koelere lucht bereikt later in de middag ook het midden van het land.

Daarna wisselvallig, maar niet koud
De dagen daarna ontstaan regelmatig buien. Er zijn ook droge en zonnige perioden en deze afwisseling maakt het wisselvallig weer. De middagtemperatuur ligt tussen 18 en 23 graden. Daarmee is het zeker niet koud voor de tijd van het jaar. Gemiddeld is het halverwege mei 16 tot 19 graden.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 16 mei 2024, 07:47

Weerbericht Nederland
Grote verschillen
16 mei 2024, 06:10.

De temperatuur stijgt bij flink wat zon zon al snel in het noorden. Elders komen buien voor. In de middag komt het op verschillende plaatsen, ook in het noorden, tot buien. Lokaal kan een bui stevig uitpakken. De maxima liggen tussen 17 graden in het zuiden en 24 graden in het noorden. De komende dagen blijft het wisselend, na het weekend is kans op droger weer.

Vanochtend: noorden wat zon en snel warm, zuiden buien
In het noorden kan genoten worden van een prachtige ochtend. Er staat af en toe wel een stevige oostenwind. De zon schijnt hier namelijk flink en de temperatuur loopt eind van de ochtend op naar zo’n 22 graden. Elders heeft de bewolking de overhand, zijn er perioden met buiige regen en is het een stuk minder warm. De meeste regen is weggelegd voor de zuidelijke provincies.

Vanmiddag: bewolkt en buien
Op de meeste plaatsen in het land is het bewolkt en op verschillende plaatsen, ook in het noorden, komen buien voor. Lokaal kan een bui stevig uitpakken met kans op onweer en windvlagen. Sommige buien kunnen bovendien wel 10 millimeter regen met zich meebrengen. Voor de buien uit wordt het in het noorden nog 23 of 24 graden, elders is het 16 tot 19 graden met de laagste waarden in het zuiden. Er staat weinig wind.

Vanavond: buien en droge perioden
Tijdens de eerste avonduren komen op verschillende plaatsen in het land buien voor, maar later in de avond beperken de meeste buien zich tot het midden en noorden van het land. Vooral in het noorden kunnen de buien dan nog pittig zijn met kans op onweer en windvlagen. Tijdens de nacht naar vrijdag is kans op een bui, maar er zijn ook lange droge perioden. De minima liggen bij weinig wind tussen 10 en 13 graden.


Vrijdag: een aantal buien
De dag start met vrij veel bewolking en lokaal valt een bui. Op de meeste plaatsen verloopt de ochtend waarschijnlijk wel droog. In de loop van de dag stijgt vooral in het binnenland de kans op buien. Wederom kan een bui stevig zijn met kans op onweer. Er zijn ook droge perioden waarin de zon soms doorbreekt. Het kwik stijgt naar 18 graden in de westelijke kustprovincies en naar 20 tot 22 graden in het oosten en noordoosten. De wind is matig uit verschillende richtingen.

Weekend: wisselend
Zowel zaterdag als zondag is kans op buien met daarbij kans op onweer. De grootste kans op buien lijkt weggelegd voor het binnenland. Er zijn zeker ook droge momenten met zon. Beide dagen stijgt de temperatuur naar 18 tot 20 graden en tijdens de nachten is het zo’n 12 graden. Na het weekend neemt de kans op buien af. Aan de temperatuur verandert voorlopig weinig.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 17 mei 2024, 11:01

Weerbericht Nederland
Grote verschillen deze vrijdag
17 mei 2024, 09:00.

Het is de komende dagen vrij wisselvallig met bijna dagelijks kans op regen- of onweersbuien. De meeste buien zijn bij uitstek weggelegd voor het binnenland. In de kustgebieden is het een stuk vaker droog. De temperatuur schommelt tussen 17 en 23 graden.

Vanochtend: droog en bewolkt
De bewolking overheerst op de meeste plekken en zeer lokaal kan uit de dikkere bewolking een spatje regen vallen. Bovendien is in het noordoosten van het land de eerst nog wat mist mogelijk. In de loop van de ochtend lost de mist hier echter vrij snel op.

Vanmiddag: grotendeels bewolkt, lokaal felle buien
De middag begint op de meeste plaatsen droog, maar daar komt op de meeste plekken vrij snel verandering in. Een grootschalig regengebied trekt vanuit Duitsland richting de Benelux en het ziet er naar uit dat dit voornamelijk over België trekt. Het uiterste zuiden van ons land moet echter ook rekening houden met langdurige perioden met regen. Net ten noorden van dit regengebied kunnen enkele felle buien ontstaan die vooral het midden van het land lijken aan te doen. Lokaal is hierbij kans op onweer, hagel en veel regen in een korte tijd. In het noorden blijft het overwegend droog en is zelfs de zon af en toe te zien. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 16 of 17 graden in het uiterste zuiden waar het regent tot lokaal 23 graden in het noordoosten.

Vanavond en vannacht: droog en vrij helder
In het uiterste zuiden kan deze avond eerst nog een enkele bui vallen. In de loop van de avond wordt het ook hier droog en in de nacht naar zaterdag komen op veel plekken in het land brede opklaringen voor. Alleen in het zuiden komt laaghangende bewolking of mist voor. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar een graad of 11 op de meeste plekken.


Morgen: vooral landinwaarts (felle) buien
De eerste dag van dit lange pinksterweekend begint overal droog met flink wat ruimte voor de zon. In de middag ontstaan buien die vooral bestemd zijn voor het binnenland. Lokaal kunnen de buien weer fel uitpakken met onweer en hagel. In het uiterste noorden en in de kustgebieden blijft het zo goed als droog met zonnige perioden. Ook landinwaarts is de zon tussen de buien door af en toe te zien. Bij weinig wind loopt de temperatuur op naar 18 tot 23 graden.

Zondag: wederom in het binnenland buien
Op eerste pinksterdag krijgen we te maken met een vergelijkbaar weerbeeld als op zaterdag. De dag begint op de meeste plaatsen droog, maar in de middag kunnen weer enkele felle buien ontstaan met kans op onweer en hagel. Wederom heb je in het noorden en in de kustgebieden betere papieren voor prima buitenweer. De buien lijken deze regio’s namelijk niet of nauwelijks te bereiken. Bij een meest matige wind uit het noorden wordt het 17 of 18 graden vlak aan zee tot een graad of 21 in het zuidoosten.

Maandag: vaak prima buitenweer!
Tweede pinksterdag lijkt op dit moment de beste dag om erop uit te trekken. Op veel plekken blijft het een lange tijd droog met flink wat ruimte voor de zon. Maar net als de dagen daarvoor kan vooral landinwaarts een enkele regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen. Aan de temperatuur verandert weinig.

Zorg ervoor dat jij je goed insmeert als jij naar buiten gaat. De zon is met zonkracht 5 fel. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 20-40 minuten verbranden.

Daarna: onzekere verwachting
De dagen daarna is het nogal onzeker, maar de kans is vrij groot dat we het eerst nog even moeten doen met ronduit wisselvallig lenteweer. Vooral woensdag lijkt daarbij kletsnat te kunnen verlopen met langdurige perioden met regen. Mogelijk nemen de neerslagkansen daarna flink af. Aan de temperatuur lijkt weinig te veranderen.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 18 mei 2024, 08:29

Weerbericht Nederland
Pinkersterweekend met buien, wolken en zon
18 mei 2024, 07:46.

We trappen het weekend af met prima buitenweer. Het is overal zo goed als droog en vrij zonnig. In de loop van de dag kunnen vooral landinwaarts enkele (onweers)buien vallen, maar op veel plekken blijft het droog. Het wordt 17 tot 23 graden. Tijdens de pinksterdagen verandert er weinig. Vooral landinwaarts blijven dagelijks enkele regen- en onweersbuien mogelijk.

Vanochtend: droog met af en toe wat zon
Het is deze zaterdagochtend prima weer om er lekker op uit te trekken. Lokaal komt eerst nog een enkele bui voor, maar een groot gedeelte van de ochtend is het overal droog en af en toe schijnt de zon. De eerste uren kan het vooral in de zuidelijke helft nog wat heiig zijn. Elders in het land is veel ruimte voor de zon. De temperatuur ligt halverwege de ochtend tussen 15 en 19 graden.

Vanmiddag: lokaal enkele pittige buien
Deze middag begint overal droog en op veel plekken schijnt de zon flink. Al vrij snel ontstaan landinwaarts stapelwolken die halverwege de middag uit kunnen groeien tot enkele felle buien. Hierbij kan ook wat onweer en hagel voorkomen. Nat wordt het zeker niet overal, want de buien hebben een lokaal karakter. Het lijkt erop dat de kustgebieden het sowieso droog houden, maar ook in het binnenland kan je geluk hebben. Houd onze regenradar in de gaten om er zeker van te zijn of jij het droog houdt deze middag! Bij een zwakke tot matige wind uit het noordoosten wordt het 17 graden in Zeeland tot 23 graden in het oosten en noorden.

Vanavond en in de nacht naar zaterdag: mix van wolken en opklaringen
In de avond komen vooral in het zuidoosten nog enkele regen- en onweersbuien voor. Elders in het land is het droog en vooral in de kustgebieden is de zon nog een lange tijd te zien. In de loop van de avond lossen de laatste buien geleidelijk op en komende nacht is het op de meeste plaatsen droog. In het midden en noorden komen enkele brede opklaringen voor, terwijl in het zuiden enkele mistbanken kunnen ontstaan. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 10 tot 13 graden.

Eerste pinksterdag: wederom in het binnenland (felle) buien
Zondag, op eerste Pinksterdag, begint wederom droog en vrij zonnig. In het zuiden kan het in de vroege uren eerst nog wat nevelig zijn, elders in het land is de zon geregeld te zien. In de loop van de ochtend ontstaan de eerste stapelwolken en aan het einde de ochtend kunnen landinwaarts al enkele buien vallen.

In de middag kunnen wederom in het binnenland enkele felle buien vallen met kans op onweer, hagel en veel regen in een korte tijd. De nadruk ligt daarbij op de zuidoostelijke helft van het land. Tussen de buien door komen ook droge momenten voor waarbij de zon doorbreekt. De kustgebieden houden het opnieuw een stuk droger. Tijdens zonnige momenten ligt het kwik in het binnenland tussen 20 en 22 graden. Vlak aan zee is het met een graad of 18 net iets minder warm. De wind is meest matig en komt uit noordelijke richtingen.

Tweede pinksterdag: weinig verandering
Het weerbeeld van de voorgaande dagen herhaalt zich ook op maandag. Na een droge en vrij zonnige start is het binnenland in de middag weer gevoelig voor enkele regen- en onweersbuien. Als jij dit lange pinksterweekend aan de kust te vinden bent heb je geluk, want ook op tweede pinksterdag lijken de buien deze regio niet te bereiken. Aan de temperatuur verandert weinig. Van west naar oost wordt het 19 tot 21 graden. De wind is zwak tot matige en komt uit noordelijke richtingen.

De zon is dit hele pinksterweekend vrij fel. Midden op de dag wordt zonkracht 5 gehaald en dan kan jij tijdens zonnige momenten binnen 20-40 minuten verbranden. Zorg er dus voor dat jij je goed insmeert als je naar buiten gaat!

Dinsdag en woensdag: mogelijk kletsnat
Stabiel lenteweer is na het lange pinksterweekend ver te zoeken. Dinsdag is het eerst nog een lange tijd droog met flink wat ruimte voor de zon, maar aan de voorzijde van een grootschalig neerslaggebied neemt in de loop van de dag de bewolking overal toe. Dit regengebied trekt dinsdag vanaf de Alpen richting de Benelux, waardoor het vanaf dinsdagavond tot en met woensdagmiddag langdurig kan regenen in ons land. De exacte koers en timing van dit systeem is op dit moment nog onzeker, waardoor we niet kunnen zeggen waar en wanneer de meeste neerslag gaat vallen. We moeten in ieder geval rekening houden met een flinke bak hemelwater.

Dinsdag kan het voor de regen uit lokaal nog 24 graden worden in het binnenland. In de kustgebieden is het een graad of 20. Woensdag is het met 17 tot 20 graden minder warm.

Daarna: afnemende neerslagkansen
De dagen daarna is het nogal onzeker, maar het lijk erop dat de neerslagkansen flink afnemen. Lokaal blijven nog enkele buien mogelijk, maar de droge en zonnige momenten overheersen. Aan de temperatuur lijkt vooralsnog weinig te veranderen en op veel plekken kunnen we maxima verwachten van een graad of 20.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 19 mei 2024, 10:01

Weerbericht Nederland
Veel zon en warm, later onweersbuien
19 mei 2024, 09:38.

Vandaag schijnt de zon flink. Landinwaarts komen stapelwolken tot ontwikkeling en ’s middags komt het tot regen- en onweersbuien. In de kustregio’s blijft het waarschijnlijk droog en zonnig. De maxima liggen tussen 18 en 23 graden. Morgen is wederom kans op onweersbuien. Het wordt een fractie minder warm. Daarna blijft het wisselend weer, mogelijk valt woensdag veel neerslag.

Vanochtend: flink wat zon
Op veel plaatsen schijnt de zon. In het midden en zuiden van het land is het op veel plaatsen eerst nog heiig of nevelig en in Zuid-Limburg komen wat buien voor. Er staat weinig wind.

Vanmiddag: (onweers)buien
Er is flink wat ruimte voor de zon, vooral in de kustprovincies kan genoten worden van een prachtige middag. In het binnenland komen stapelwolken voor en deze groeien op verschillende plaatsen uit tot regen- en onweersbuien, lokaal met veel neerslag. Bovendien zijn windvlagen tijdens buien niet uitgesloten. Het wordt 18 graden op de Waddeneilanden en aan de westkust en 21 tot 23 graden in het binnenland. Tijdens buien komt de temperatuur een aantal graden lager uit. De noordenwind is zwak tot matig landinwaarts en soms vrij krachtig pal aan zee, 5 Bft.

Vooral in de kustgebieden is het heerlijk weer om naar buiten te gaan. Smeer je wel goed in, want de zon schijnt met UV-Index 5. Dit betekent dat een onbeschermde huid al binnen 20-40 minuten kan verbranden. Er waait verfrissende wind van zee, waardoor je niet in de gaten hebt dat je verbrand.

Vanavond: zuidoosten nog buien
Het aantal buien neemt geleidelijk af, maar in het zuidoosten kan het nog tot enkele (stevige) buien komen. In de kustprovincies is een prachtige zonsondergang te zien. Vannacht is het eerst lange tijd droog met een mix van wolken en opklaringen, maar later kan een enkele bui vallen. Lokaal kan wat nevel of mist ontstaan bij minima rond 12 graden. Er staat weinig wind, alleen pal aan zee waait het soms wat steviger.

Morgenochtend: enkele bui
Op een enkel buitje na is het droog. Er is vrij veel bewolking aanwezig afgewisseld door perioden met zon. De wind is zwak tot matig uit het noorden en soms vrij krachtig vlak aan zee.

Morgenmiddag: (onweers)buien
Landinwaarts komen regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Sommige buien brengen veel neerslag met zich mee, waardoor wateroverlast niet geheel is uitgesloten. Naast buien is ruimte voor lange droge perioden met zon. De maxima liggen tussen 17 en 19 graden in de westelijke kustgebieden tot 20 graden in het midden, oosten en zuiden. De noordenwind is zwak tot matig.

Morgenavond: buien doven uit
Tijdens de eerste avonduren komt nog een aantal regen- en onweersbuien voor. In de loop van de avond wordt het overal droog en klaart het breed op. Tijdens de nacht naar dinsdag koelt het af naar ongeveer 11 graden.

Dinsdag: mogelijk zomers warm
Een groot gedeelte van de dag verloopt droog met een afwisseling van sluierwolken en flinke zonnige perioden. In de loop van de dag wordt de bewolking dikker en neemt de kans op een bui toe. Vanuit het zuiden nadert een actief gebied met buien ons land en dit gebied trekt waarschijnlijk pas later op de dag vanuit het zuiden noordwestwaarts over het land. Het is nog onzeker of het hele land hiermee te maken krijgt. Grote neerslaghoeveelheden zijn in ieder geval niet uitgesloten. Op grote schaal wordt het 20 tot 24 graden en lokaal kan het nog 25 graden worden. De wind is zwak tot matig uit het oosten en noorden.

Woensdag: mogelijk kletsnatte start
De weersverwachting voor woensdag is nog onzeker, maar waarschijnlijk heeft een groot gedeelte van het land tijdens de ochtenduren nog te maken met het buiengebied. De vele regen zal dan mogelijk ook een drukke ochtendspits veroorzaken. Er zijn ook scenario’s waarin de regen al eerder wegtrekt, waardoor de dag op veel plaatsen droog kan verlopen. Ook de verwachting in temperatuur is nog vrij onzeker. De temperatuur komt vermoedelijk wel lager uit dan voorgaande dagen met 18 tot 21 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit veranderlijke richtingen.

Daarna: vaak droog
De rest van de week verloopt licht wisselvallig met dagelijks kan op enkele buien. De hoofdmoot is wel dat het vaak droog is met ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt dagelijks naar 17 tot 20 graden en tijdens de nachten is het een graad of 11. Dit zijn overigens vrij gebruikelijke waarden voor deze tijd van het jaar.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 20 mei 2024, 07:31

Weerbericht Nederland
Wolken, zon en buien
20 mei 2024, 07:06.

Er is vrij veel bewolking en er komen enkele buien voor. Vanmiddag komt het verspreid over het land tot regen- en onweersbuien. Lokaal kan veel regen in korte tijd vallen. Op veel plaatsen wordt het 19 tot 22 graden. Vanavond doven de buien uit. Morgen verloopt lange tijd droog en warm, later op de dag neemt de kans op veel buien toe. Ook woensdag hebben we nog met (veel) regen te maken, maar daarna wordt het droger.

Vanochtend: enkele buien
Er zijn vrij veel wolken aanwezig en vooral in het zuiden en oosten kan het tijdens de vroege ochtenduren ook wat nevelig of mistig zijn. Daarnaast komen ook enkele buien voor, lokaal met onweer. Op de meeste plaatsen is het wel droog. Er waait een zwakke tot matige wind uit een noordelijke richting.

Vanmiddag: regen- en onweersbuien
Stapelwolken komen tot ontwikkeling en in de loop van de middag groeien sommige uit tot regen- en onweersbuien. De grootste kans op stevige buien is weggelegd voor het noorden en westen van het land, maar ook elders kunnen (stevige) buien voorkomen. Plaatselijk kan veel regen in korte tijd vallen en er is ook kans op hagel. Op grote schaal wordt het 19 tot 22 graden, alleen pal aan zee is het door aanwezigheid van matige noordenwind minder warm. Heb jij vanmiddag een dagje strand gepland? Houd onze neerslagradar dan goed in de gaten!

Vanavond: eerst nog onweersbuien, later droger
Aanvankelijk komen nog verspreid over het land regen- en onweersbuien voor. In de loop van de avond doven de buien geleidelijk uit en klaart het breed op. Er volgt dan ook een droge nacht met minima rond 11 graden. Naast heldere perioden trekken ook velden met hoge bewolking over het land en vooral in Zeeland kan mist ontstaan.

Morgenochtend: droog met zon en sluierwolken
In het zuidwesten gaat de dag mistig van start, maar al snel lost de mist op. Verder is het overal droog met een mix van zon en sluierwolken. In de loop van de ochtend wordt de bewolking dikker in het zuidoosten en er nadert een actief buiengebied ons land.

Morgenmiddag: warm, vanuit het zuidoosten veel buien
In een groot deel van het land verloopt de middag droog met een afwisseling van zon en wolken. Vooral in het noorden is het nog enige tijd vrij zonnig. De bewolking neemt vanuit het zuiden wel toe en de kans op buien stijgt. Tijdens het de tweede middaghelft trekt het buiengebied noordwaarts, waardoor de zuidelijke provincies met buiige regen te maken krijgen. Sommige buien kunnen stevig zijn met kans onweer en windvlagen. Bovendien kan veel regen in korte tijd vallen. In het midden en noorden blijft het tot de avond droog.

De temperatuur stijgt voor de buien uit naar 21 tot 23 graden in Noord-Brabant en Noord-Limburg en mogelijk zelfs nog naar 25 graden in het oosten en noorden van het land. In Zuid-Limburg en Zeeland, waar de buien het land waarschijnlijk het eerst bereiken, wordt het niet veel warmer dan 18 of 19 graden. De wind is zwak tot matig uit het oosten. In het Waddengebied staat soms een vrij krachtige noordoostenwind.

Morgenavond: regen- en onweersbuien
Vanuit het zuiden breidt het gebied met regen- en onweersbuien zich noordwaarts uit. Lokaal kan veel regen vallen en er is ook hagel mogelijk. Bovendien zijn windstoten tijdens buien niet uitgesloten. Tot en met de nacht naar woensdag kan op sommige plaatsen wel 30-40 millimeter regen vallen. Dit staat ongeveer gelijk aan een halve maandsom. Het koelt niet verder af dan een graad of 15.

Woensdag: drukke ochtendspits
Het merendeel van het land start met veel regen. Hierdoor kan het tot een drukke ochtendspits komen. In de loop van de dag trekken de meeste buien noordwestwaarts weg en wordt het droger. De zon krijgen weinig te zien, mogelijk breekt later op de dag de zon nog eventjes door. Het wordt 18 tot 22 graden bij een matige tot aan zee vrij krachtige wind uit verschillende richtingen.

Daarna: vaak droog
Vanaf donderdag komt het dagelijks tot enkele buien, maar de lange droge dagdelen overheersen. Daarbij zal de zon geregeld schijnen. De temperatuur stijgt dan ’s middags naar gemiddeld 20 graden en dit zijn helemaal geen verkeerde waarden voor de tijd van het jaar. Tijdens de nachten is het ongeveer 11 graden.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 21 mei 2024, 06:54

Weerbericht Nederland
Vaker zon, later onweersbuien
21 mei 2024, 00:00.

De laatste buien doven vannacht uit. Morgen verloopt lange tijd droog en warm, later op de dag neemt de kans op veel buien toe. Ook woensdag hebben we nog met (veel) regen te maken, maar daarna wordt het droger.

Vannacht: opklaringen
Aan het begin van de nacht doven de buien uit en klaart het breed op. De rest van de nacht verloopt dan droog met minima rond 11 graden. Naast heldere perioden trekken ook velden met hoge bewolking over het land en vooral in Zeeland kan mist ontstaan.

Morgenochtend: droog met zon en sluierwolken
In het zuidwesten gaat de dag mistig van start, maar al snel lost de mist op. Verder is het overal droog met een mix van zon en sluierwolken. In de loop van de ochtend wordt de bewolking dikker in het zuidoosten en er nadert een actief buiengebied ons land.

Morgenmiddag: warm, vanuit het zuidoosten veel buien
In een groot deel van het land verloopt de middag droog met een afwisseling van zon en wolken. Vooral in het noorden is het nog enige tijd vrij zonnig. De bewolking neemt vanuit het zuiden wel toe en de kans op buien stijgt. Tijdens het de tweede middaghelft trekt het buiengebied noordwaarts, waardoor de zuidelijke provincies met buiige regen te maken krijgen. Sommige buien kunnen stevig zijn met kans onweer, hagel en windvlagen. Bovendien kan veel regen in korte tijd vallen. In het midden en noorden blijft het tot de avond droog.

De temperatuur stijgt voor de buien uit naar 21 tot 23 graden in Noord-Brabant en Noord-Limburg en mogelijk zelfs nog naar 25 graden in het oosten en noorden van het land. In Zuid-Limburg en Zeeland, waar de buien het land waarschijnlijk het eerst bereiken, wordt het niet veel warmer dan 18 of 19 graden. De wind is zwak tot matig uit het oosten. In het Waddengebied staat soms een vrij krachtige noordoostenwind.

Morgenavond: regen- en onweersbuien
Vanuit het zuiden breidt het gebied met regen- en onweersbuien zich noordwaarts uit. Lokaal kan veel regen vallen en er is ook hagel mogelijk. Bovendien zijn (zware) windstoten tijdens buien niet uitgesloten. Tot en met de nacht naar woensdag kan op sommige plaatsen wel 30-40 millimeter regen vallen. Dit staat ongeveer gelijk aan een halve maandsom. Het koelt niet verder af dan een graad of 15.

Woensdag: drukke ochtendspits
Het merendeel van het land start met veel regen. Hierdoor kan het tot een drukke ochtendspits komen. In de loop van de dag trekken de meeste buien noordwestwaarts weg en wordt het droger. De zon krijgen weinig te zien, mogelijk breekt later op de dag de zon nog eventjes door. Het wordt 18 tot 22 graden bij een matige tot aan zee vrij krachtige wind uit verschillende richtingen.

Daarna: vaak droog
Vanaf donderdag komt het dagelijks tot enkele buien, maar de lange droge dagdelen overheersen. Daarbij zal de zon geregeld schijnen. De temperatuur stijgt dan ’s middags naar gemiddeld 20 graden en dit zijn helemaal geen verkeerde waarden voor de tijd van het jaar. Tijdens de nachten is het ongeveer 11 graden. Vanaf zondag gaat de temperatuur mogelijk omhoog.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 22 mei 2024, 07:38

Weerbericht Nederland
Vaker droog
22 mei 2024, 07:16.

Na een kletsnatte weekstart krijgen we de komende dagen tijdelijk te maken met een beduidend droger weerbeeld. Vandaag en morgen kan slechts lokaal nog een enkele bui vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De maxima liggen hierbij tussen 17 en 21 graden. Lang duurt het drogere weerbeeld echter niet. In de loop van vrijdag gaat weer veel regen vallen.

Vanochtend: wegtrekkende regen
Na een kletsnatte nacht wordt het overal een stuk droger. In de vroege ochtend trekt het regengebied via het noorden het land uit. Hierna is het op de meeste plaatsen droog, al kan uit de dikkere bewolking lokaal nog wel een spatje motregen vallen. De zon zien we nergens en de wind houdt zich vrij rustig. Alleen aan de kust is die soms vrij krachtig.

Vanmiddag: mix van wolken, zon en lokaal een bui
Het is deze middag op de meeste plaatsen droog en de zon breekt af en toe door. Zonovergoten wordt het echter zeker niet. Lokaal kan gedurende de middag een enkele bui ontstaan, maar veel stelt het niet voor. De temperatuur valt met 17 tot 20 graden minder hoog uit dan de voorgaande dagen. Desondanks zijn dit gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Er staat een matige tot aan de kust vrij krachtige zuidwestenwind, 3-5 Bft.

Vanavond en vannacht: grotendeels helder
In de avond is lokaal nog een enkele bui mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. Vanuit het zuidwesten breiden brede opklaringen zich uit over het land en in de nacht naar donderdag is het op de meeste plaatsen dan ook vrij helder. In het westen en noordwesten kan in de loop van de nacht wat laaghangend bewolking vanaf zee binnentrekken. Lokaal kan hieruit wat motregen vallen. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar 10 tot 13 graden.

Morgen: enkele buien in het binnenland
Donderdag begint overwegend droog, maar op veel plekken is bewolking aanwezig. In de middag bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken, zon en enkele buien. Lokaal kan hierbij wat onweer voorkomen. De buien zijn voornamelijk weggelegd voor het binnenland, maar omdat de buien een lokaal karakter hebben zijn ook hier plekken waar het de hele middag droog kan blijven. Als het zonnetje dan schijnt is het al snel prima weer om erop uit te trekken. Bij een meest matige wind uit het zuidwesten wordt het 17 graden in het noordwesten tot 21 graden in het zuidoosten.

Vrijdag: wederom veel regen op komst
We zijn het inmiddels wel gewend, maar we moeten deze vrijdag helaas weer rekening houden met een flinke bak hemelwater. Deze maand is al kletsnat met in het midden en zuiden van het land al meerdere plekken die ruimschoots de 100 mm zijn gepasseerd. Ter vergelijking: normaal gesproken valt er slechts 58 mm in de maand mei.

Vrijdag begint nog droog met eerst nog wat ruimte voor de zon. Vanuit Duitsland trekt een regengebied richting ons land, waardoor het overal een geruime tijd gaat regenen. Hierbij kan ook onweer voorkomen en lokaal veel regen in een korte tijd. De precieze trekrichting en timing van dit neerslaggebied is nog onzeker, maar de kans is groot dat het in de loop van de middag op veel plekken langdurig kan gaan regenen. Bij weinig wind liggen de maxima tussen 17 en 21 graden. Tijdens perioden met regen is het enkele graden minder warm.

Zaterdag: nog lang nat
In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag hebben we op veel plekken in het land nog steeds te maken met het buiige regengebied dat een lange tijd in de buurt van onze omgeving blijft. In de loop van de dag wordt het vaker droog en in de avond is het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon mogelijk nog even door. Aan de temperatuur verandert weinig. Het wordt 17 tot 21 graden.

Daarna: onzeker verwachting
De dagen daarna is het nogal onzeker, maar de kans is groot dat het wisselvallige lenteweer aanhoudt. We blijven namelijk gevoelig voor enkele buien of regengebieden die vanaf De Atlantische Oceaan over ons land kunnen trekken. In de loop van de nieuwe week lijken de neerslagkansen wel wat af te nemen. Aan de temperatuur lijkt vooralsnog weinig te veranderen en op veel plekken kunnen we maxima verwachten van een graad of 20.
Afbeelding

Gebruikersavatar
marialeeuw
Berichten: 3873
Lid geworden op: 19 aug 2019, 15:34

Re: "Weerberichten"

Bericht door marialeeuw » 23 mei 2024, 08:45

Weerbericht Nederland
Grijze start
23 mei 2024, 07:29.

Vandaag blijft het op veel plekken droog met een mix van wolken en zon. Landinwaarts kunnen later enkele buien vallen. Het wordt 17 tot 21 graden. Morgen begint nog droog, maar in de loop van de dag moeten we weer rekening houden met flink wat regen. Ook zaterdag is het nog vaak nat. Aan de temperatuur verandert vooralsnog weinig.

Vanochtend: regionaal een grijze start
Op flink wat plekken begint de dag vrij grijs door de aanwezigheid van laaghangende bewolking. Als jij op de fiets naar je werk gaat hou je het echter wel overal droog, want neerslag valt er niet uit. Gedurende de ochtend breekt het wolkendek steeds vaker open en komt de zon geregeld tevoorschijn.

Vanmiddag: mix van wolken, zon en lokaal een bui
Deze middag begint overal droog en op veel plekken schijnt de zon flink. Verspreid over het land ontwikkelen zich stapelwolken, waarbij de meeste zijn weggelegd voor het binnenland. Hier kan enkele stapelwolk uitgroeien tot een lokale bui, mogelijk met een klap onweer. Toch blijft het op verreweg de meeste plaatsen in ons land droog en met flink wat ruimte voor de zon is het dan prima weer om erop uit te trekken. Bij een meest matige wind uit het zuidwesten wordt het 17 graden in het noordwesten tot 21 graden in het zuidoosten.

Vanavond en vannacht: grotendeels helder
In de avond kan in het binnenland lokaal nog een enkele bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen is het droog. Gedurende een groot gedeelte van de avond en in de nacht naar vrijdag komen in heel het land brede opklaringen voor. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar een graad of 10. In de loop van de nacht kan vooral in de noordelijke helft wat mist ontstaan. In het zuidoosten van het land neemt tegelijkertijd de dikkere bewolking toe.

Morgen: kletsnatte dag en kans op onweer
Vrijdag moeten we helaas weer rekening houden met een kletsnatte dag. De dag begint op de meeste plekken nog droog en vooral in de kustgebieden kan in de ochtend nog worden genoten van een zonnetje. Elders in het land neemt vanuit het zuidoosten de bewolking al snel toe. In Limburg begint het in de ochtend al vrij snel te regenen, terwijl het in de noordelijke helft nog een lange tijd droog blijft. Hier kan het voor de regen uit nog 22 graden worden, terwijl het in Limburg hooguit een graad of 17 wordt.

Gedurende de middag trekt het buiige regengebied verder het land op, waardoor het overal een geruime tijd gaat regenen. Lokaal kan het flink doorplenzen en op uitgebreide schaal zijn ook onweer, hagel en windstoten mogelijk. Al met al staat ons deze vrijdag dus weer onstuimig lenteweer te wachten. Ook in de avond en in de nacht naar zaterdag blijft het op veel plekken in ons land nat.

Zaterdag: nog lang nat
Ook op de eerste dag van het weekend is de paraplu op veel plekken nog een lange tijd nodig. We hebben namelijk nog steeds te maken met het buiige regengebied dat pal boven ons land ligt. In de loop van de ochtend lijkt de meeste regen zich te beperken tot de zuidelijke helft. In het zuiden blijft het mogelijk tot en met de avond nat. Tot en met zaterdagavond kan hier lokaal weer ruim 50 mm regen vallen. Dat is wederom bijna een hele maandhoeveelheid die deze twee dagen kan gaan vallen en dat terwijl het in de zuidelijke helft al kletsnat is deze maand. Zo is er in het zuiden van Brabant op een enkele plek al meer dan 150 mm regen gevallen! Bij een zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen loopt de temperatuur overdag op naar een graad of 20 op de meeste plekken.

Zondag: later enkele buien
Zondag begint op de meeste plekken droog met een mix van wolken en zon. In de loop van de middag trekken vanuit het zuidoosten weer enkele buien over het land. Kletsnat verloopt de dag zeker niet en tussen de buien door is het vaak droog met ruimte voor de zon. De temperatuur valt met 20 tot 23 graden weer een fractie hoger uit. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuiden tot zuidwesten.

Daarna: afnemende neerslagkansen
De dagen lijken de neerslagkansen af te nemen, maar echt stabiel lenteweer lijkt er ook niet in te zitten. Dagelijks blijven enkele buien mogelijk, maar zo kletsnat als de afgelopen tijd lijkt het gelukkig niet te worden. In de loop van de nieuwe week loopt de temperatuur mogelijk flink op.
Afbeelding

Plaats reactie